utorak, 24. ožujka 2015.

Kupka od kamilice - okupano sjeme će prije proklijati i dat će zdravije biljke



Izvor fotografije: Matricaria recutita, objavljeno pod CC 2.0 Generic licencom

Pročita sam kako kupke od ljekovitog bilja pozitivno djeluju na sjeme prije sjetve, odnosno prije sijanja pa sam ih i sama odlučila iskušati.
Odlučila sam se za kupku od klamilice pošto sam imala paketić biološki uzgojene i prirodno osušene kamilice na raspolaganju. Ta je kamilica stajala neiskorištena na kuhinjskoj polici pa me ovaj eksperiment nije ništa koštao, a donio mi je zaista dobre rezultate :)

Vjerujemem kako svatko može jeftino nabaviti paketić sušene kamilice - ima je za kupiti na tržnici odnosno placu, u nekim drogerijama i u privatnoj prodaji.



KUPKA OD KAMILICE prema mnogim izvorima pospješuje klijanje i otpornost sjemena, a time ubrzava i razvoj same biljke. Uz to, ova kupka spriječava razvoj bakterija i gljivica u sjemenu.

Blagodati koje donosi su mnogostruke, a njena priprema je izuzetno jednostavna:
1.  U nemetalnu posudu staviti dvije, vrhom pune, jušne žlice osušenih cvijetova kamilice;
2.  sve preliti 1 litrom zakuhale vode;
3.  poklopiti i pustiti poklopljeno nekoliko sati.

U tih će nekoliko sati kamilica ispustiti ljekovita svojstva (eterična ulja) u vodu i kupka će se prohladiti te će biti spremna za upotrebu.

4. Procijediti.
5. Uliti po pola deci dobivene kupke (ili po potrbi više) u nemetalne posudice;
6. na neki način označiti koje će sjeme biti u kojoj posudici (najbolje zalijepiti naljepnicu s imenom sjemena na posudicu);
7. potopiti izabrano sjeme u kupku, sve prekriti laganom kuhinjskom krpom kako bi spriječili prašinu i ostale mrvice ili nečistoće da upadaju u posudice; te pustiti sjeme da se kupa (namače) najmanje 12 sati.

Nakon ove procedure, sjeme sam procjedila upotrebljavajući  malo cjedilo za čaj te ga posijala u predhodno pripremljenu zemlju.
Ostatak kupke nisam bacila već sam spremila u kanticu za zalijevanje, a kasnije je poslužla za zalijevanje kućnih biljaka jer sam računala da obzirom da nije izgubila svoja ljekovita svojstva može donjeti samo još koristi, a nikako štete.

Izrada kupke je bila zausta jednostavna, a ovo su moji rezultati:


A tvoji rezlutati i tvoja iskustva? Zaista me zanima kakve još rezultate postižu vrtlari amateri kao što sam ja s kupkama od kamilice ili nekih drugih biljaka!?  

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaka izrečena riječ je dragocjena i zato vam veliko HVALA!