četvrtak, 7. travnja 2016.

Neven - koristan i lijepi cvijet



Znanstveni naziv CALENDULA OFFICINALIS

Neven je lijep i koristan cvijet koji svojim mirisom tjera nematode (štetne mikroorganizme) iz vrta. On djeluje ozdravljujuće na zemlju i ostale biljke te je zbog toga poželjan stanovnik svakog bio vrta.
Lako ga je uzgojiti i održavati. Uspješno raste i na siromašnijoj zemlji, a niče već tjedan dana nakon što ga se posije. U jesen daje puno sjemena, a i sam se lako zasijava.

Ja sam neven posijala krajem ožujska. Razvija se na balkonu, u vazu u kojoj uzgajam ružu i tu će biti do presađivanja. Nove su bilčice izrasle iz sjemena koje sam sama sakupila sa prošlogodišnjih nevena.  Naime, neveni nakon cvatnje, formiraju čašku punu sjemena kojeg treba pokupiti (prije nego li ga vjetar i ptice raznesu okolo) osušiti i spremiti za slijedeću godinu.

Sada je početak travnja i biljke koje sam posijala su već porasle. Odbacile su čahure sjemenja, a neke već formiraju i treći listić pa vjerujem kako će za 10ak do 15ak dana biti dovoljno jake da ih presadim na trajno mjesto... u mom malom bio vrtu.

Opća karakteristika nevena de da brzo niče - već za 5 do 6 dana pa  ga se može sijati i u kasno proljeće. I iako kažu kako se neven može sijati u zatvorenome (stanu), ja sa sjetvom na zatvorenom nisam imala uspjeha i zato nevene uvijek sijem na otvoreno nakon što sam sjeme okupala u kupki od kamilice.
 

I iako u vrtu već raste puno ovih biljaka, i opet sam ih uzgajala jer me to veseli. Neke ću biljke i opet odnjeti u vrt dok ću druge zadržati i uzgajati u vazi. Jer, neven se može uzgajati i u vazi na terasi ili balkonu. Može se uzgajati i u većim žardinjerama te je jako efektan kao obrub u cvjetnjacima.
Ono štomu treba je puno sunca i dobro drenirano tlo. Neven ne voli da se u predjelu njegova korijena zadržava voda, niti voli teška ilovasta tla i u njima lako truli.

Kada neveni počnu cvasti (u ožujku ako je dovoljno toplo) sve će biti puno njihovih narančastih cvjetova. Bit će kao da se vrt napunio malim suncima jer je boja njihovih latica zaista žarka (ponekad je žuta, a ponekad narančasta). Cvjetanje će trajati do kasne jeseni, pa i dulje u primorju gdje je klima puno blaža.

I iako to blještavilo boja ne prati i ugodan miris, neveni su jako dobrodošle cvjetnice u mom vrtu.
Oni štite rajčicu, mahune i blitvu kao i ostalo povrće.
Upravo taj specifičan i pomalo neugodan miris biljke, tjera štetočine. Cijela biljka tako miriši, uključujući i korijen, pa tjera nemetode iz zemlje što znači da je zemlja oko nevena zdravija i plodnija pa time i podobnija za ugoj povrća - neven je biljka pomoćnica.

U prošlosti su se nerjetko cvjetovi nevena nazirali u zelenilu povrća naroito između rajčica i kupusnjača poput kelja ili kupusa jer im je neven jako dobar susjed i omogućava im brži i bujniji rast.

Za kupusnjače ne mogu tvrditi da je tako ali s rajčicama mogu. Moje su rajčice uvjek okružene nevenom i kadificama i upravo im te cvjetnice pružaju dobru zaštitu od napasnika koji vrebaju iz tla i time omogućuju bolje plodove i bogatiju berbu.

A što ti misliš o nevenu? Imaš li savjet ili kritiku za podijeliti? Jaću je rado čuti, a savjet isprobati.

3 komentara:

  1. Draga Martina, ja bih ovom lijepom članku o nevenu dodala da je i jako ljekovit te da se od svježih ili osušenih cvjetova može napraviti krema koja je dobra posebno za različita upalna stanja na koži.Lijep pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mnogo sam tužna zbog mojih kadif ica na terasi koje pored sveg mog truda i ljubavi ,,boluju''pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan članak, sve pohvale!
    Molila bih vas za savjet, naime želim posaditi Neven u cijeli stražnji dio dvorišta i nabavila bih sjeme na https://www.pereglin.com/ ali neznam kakve kvalitete je njihovo sjeme i da li postoji nešto na što bih trebala pripaziti?
    Hvala unaprijed
    Lp
    Mirna

    OdgovoriIzbriši

Svaka izrečena riječ je dragocjena i zato vam veliko HVALA!